GAC denuncia el tractament dels guionistes als VI Premis Gaudí

Carta de la presidenta de GAC, Gemma Rodríguez, enviada dijous 6 de febrer a la seva homòloga de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola:

“Benvolguda Isona,

En nom del GAC i de la seva Junta directiva et vull felicitar per l’èxit de la gala dels Gaudí celebrada el passat dia 2 de febrer i que ha mantingut els nivells d’excel•lència d’edicions anteriors, consolidant-se com una cita ineludible del cinema al nostre país. Un any més, la cerimònia d’entrega dels guardons que atorga l’Acadèmia del Cinema Català ha servit per evidenciar que, malgrat la crisi i la deplorable situació del sector, els seus professionals vénen carregats de talent i gaudeixen del reconeixement internacional. També vull aprofitar aquesta carta per excusar la meva presència durant la gala i dir-te que es va veure àmpliament compensada per l’assistència a la cerimònia de la pràctica totalitat dels membres de la Junta de Guionistes Associats de Catalunya (GAC).

 

Malauradament, des del GAC lamentem profundament el tractament que van rebre els guionistes durant la cerimònia. Contradient el que venia sent una bona pràctica dins l’Acadèmia del Cinema Català, enguany hem vist desaparèixer els noms dels guionistes dels chyrons dels teasers de presentació de les pel•lícules candidates, així com dels targetons que llegeixen els presentadors abans d’entregar el premi. La fórmula “pel•lícula escrita i dirigida per…” que venia utilitzant-se des dels orígens del guardó ha estat retrinxada esdevenint un simple “dirigida per”. D’altra banda, l’Acadèmia va decidir convidar als productors/es, directors/es i actors/actrius de les pel•lícules nominades però no als guionistes, que ni tan sols en els casos en que eren candidats a la “Millor Pel•lícula” van rebre una invitació.

El guió és una part fonamental de l’engranatge audiovisual i en molts casos la primera peça, aquella sense la que el projecte, la pel•lícula, no hagués existit mai. Sobre el guionista recau doncs la gegantina responsabilitat de fer néixer una història allà on abans no hi havia res.  Creiem que l’Acadèmia del Cinema Català hauria de defensar també la figura del guionista com a autor, així com reconeix la del director i la del productor.
Per tal de tractar totes aquestes qüestions i establir una comunicació més fluïda amb l’Acadèmia, m’agradaria que ens poguéssim reunir en el decurs d’aquest primer trimestre. Honestament, estem desconcertats davant aquest canvi i ens agradaria que ens expliquéssiu quins són els motius per poder-los rebatre, o si ha estat un error demanar-vos si us plau que l’esmeneu.
Gràcies per la teva atenció i resto a l’espera de les teves notícies,

Atentament,

Gemma Rodríguez
Presidenta del GAC”