EL GAC S’ADHEREIX AL MANIFEST PROA

manifest

Guionistes Associats de Catalunya s’ha adherit al manifest elaborat per Productors Audiovisuals Federats (PROA) on es denuncia la situació de Televisió de Catalunya. La nova normativa de càlcul de l’IVA de les televisions provoca que TV3 no pugui tenir producció externa. Per tant, genera una situació gravíssima per a tots els treballadors de l’audiovisual català. El manifest, que compta també amb el suport de Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC), Dones Visuals i l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), planteja un pla de xoc per evitar aquesta situació:

PROA proposa un pla de xoc per evitar la fi de TV3 i del sector audiovisual català

Les mesures que proposa el Consell de Govern de la CCMA per donar resposta al nou criteri en l’aplicació de l’IVA per part del Ministeri d’Hisenda, suposa, de facto, la fi de TV3. A això, cal afegir l’eliminació de la taxa de les teleoperadores, que significa un cop letal al sector audiovisual català.

Segons ens ha comunicat la CCMA en una reunió que hem mantingut amb ells, en l’exercici del 2018 s’hauran de retallar gairebé 40 milions del pressupost per fer front al dèficit de l’any 2017, a la caiguda de la publicitat i, la part més important, al nou canvi de criteri en el càlcul de l’IVA. Per resoldre aquesta reducció d’ingressos i, segons ells afirmen, davant la impossibilitat de reduir despeses en la partida de personal, la CCMA ens ha dit que, una vegada més, la part més important de la retallada de despesa serà en la partida de la producció externa. Aquesta partida estava ja al límit i, juntament amb les partides de compra de drets esportius i de producció aliena, tornarà a ser la més afectada. Una vegada més, la reducció de despesa afectarà la pantalla i la capacitat de TV3 d’oferir una programació competitiva. Una vegada més els principals afectats seran els espectadors de TV3.

Davant d’aquesta situació d’extrema gravetat, els productors audiovisuals federats a través de PROA amb les adhesions de PAC (associació de productors audiovisual de Catalunya), GAC (guionistes associats de Catalunya) i DonesVisuals (associació de dones de l’audiovisual) ens volem adreçar als actors implicats d’aquesta situació:

– Al govern espanyol i als partits polítics que hi donen suport:
Atenent la sensibilitat que han demostrat fins ara amb la salut de l’economia catalana i de les seves empreses, els demanem que revisin l’aplicació que han imposat amb el nou criteri de l’IVA. Aquest requeriment amb una afectació desproporcionada sobre Catalunya, suposarà la desaparició de moltes empreses de l’audiovisual i la pèrdua de molts llocs de treball.

– Als gestors de la CCMA. 
Al Consell de Govern, nomenat pel Parlament, al capdavant d’una empresa de 2000 treballadors i un pressupost de prop de 300 milions d’euros anuals, que fins ara no ha pogut trobat cap altra manera de reduir despeses que retallant en continguts, els demanem que esperin a la formació d’un nou govern abans de prendre aquestes mesures tan dràstiques. Creiem que no poden, de manera unilateral deixar de complir el mandat de ser motor de l’audiovisual català, cancel·lar contractes en vigor ni incomplir la llei del 6% d’inversió en coproduccions.

– Als partits polítics catalans.
Als que han governat durant els últims anys a Catalunya i que hauran de formar el futur govern així com a tota la resta. Això és un crit d’alerta als qui han manifestat reiteradament la seva voluntat de supervivència del sector. Som conscients que vivim una situació d’extrema complexitat i dificultat, però si no intervenen amb rapidesa, TV3 s’enfonsarà i el sector audiovisual català desapareixerà.
Alguns d’aquests partits i als sindicats, els que han demostrat més sensibilitat en els darrers conflictes laborals que s’han viscut a la CCMA, els reclamem la mateixa sensibilitat davant els centenars de treballadors que perdran els seus llocs de treball per les mesures de retallades en programació externa. El fet que aquests treballadors no estiguin contractats directament per TV3 no els ha de convertir en treballadors de segona.

– Als treballadors de les empreses de la CCMA
La decisió que està prenent el Consell de Govern acaba amb TV3 tal com la coneixem. Cal salvar TV3 i per fer-ho serà imprescindible una implicació diferent de tots els afectats, tant els productors que treballem des de fora com la plantilla que treballa des de dins, per trobar noves solucions que evitin la desaparició de la nostra televisió.

Davant aquesta situació d’extrema gravetat i havent identificat els principals sectors implicats en les causes del conflicte i en les possibles solucions, els sota signants exigim al Consell de Govern de la CCMA una moratòria de les retallades i reclamem al nou Govern de la Generalitat un pla de xoc urgent per evitar la desaparició d’un sector estratègic pel país.

Moratòria

Demanem al Consell de Govern que esperi, com a mínim, fins a la formació d’un nou govern, abans de prendre una decisió que pot tenir conseqüències irreversibles i que afectaran greument tant TV3 com el sector audiovisual català. Creiem que davant l’agressió evident que ve del Ministerio de Hacienda, la pitjor resposta seria el suïcidi. Prescindir de programes, com és el cas de Tarda oberta, i anunciar que no es renovaran algunes de les peces claus de la graella, implica assumir que l’audiència caurà en picat i, amb ella, també la publicitat, ja que segons afirmen, a partir del quart trimestre no hi ha pressupost per contractar programes. Això, l’any que ve, implicaria una retallada de 40 milions d’euros més, amb el perill que en dos o tres anys  s’hagi de tancar TV3 com va passar al País Valencià amb Canal 9.

Pla de xoc

1.- Demanem al nou govern una aportació extraordinària de pressupost per fer front al nou criteri de l’IVA i garantir la viabilitat i la supervivència de TV3.

2.- Demanem la modificació urgent de la Llei de l’IVA, de la mateixa manera que ja s’ha fet en el sector del transport i en el sector cultural. Que es faci també en el sector de les televisions públiques.

3.- Els actuals membres del Consell de Govern de la CCMA finalitzen el seu mandat el mes de març. Això és un problema evident per afrontar les greus tensions actuals i per fer propostes de futur. Necessitem un Consell de Govern amb poder i autoritat per liderar un canvi de model i fer front comú amb tots els actors del sector audiovisual per reforçar el seu lideratge, per salvar TV3 garantint la seva competitivitat i el compliment dels seus objectius fundacionals

4.- Constitució urgent d’una mesa de treball amb presència de figures del sector i representants del Govern per elaborar i presentar el més ràpidament possible un pla estratègic d’actuació. Aquest pla tindrà per objectiu redefinir el model audiovisual de la CCMA així com de la resta del sector garantint-ne la viabilitat futura per als pròxims set anys. En aquest sentit, el llibre blanc encarregat pel Parlament presentat el passat 2017, dibuixava una diagnosi molt clara.

Fem aquestes peticions conscients que els principals partits polítics catalans estan en plena sintonia amb el que demanem, tal i com van manifestar públicament al debat del passat 14 de desembre. Entre altres punts de confluència, tots els partits presents van mostrar-se partidaris de fer una aportació extraordinària al pressupost per fer front al nou criteri de l’IVA.

PROA – Productors Audiovisuals Federats
PAC, Productors Audiovisual de Catalunya
GAC, Guionistes associats de Catalunya
DonesVisuals, associació de dones de l’audiovisual

Gener de 2018

Share Button
Tornar enrere