guionistes

El paper dels creadors (i dels tramvies)

Antoni Gaudí era, indiscutiblement, un creador. Que els premis de l’Acadèmia del Cinema Català portin el seu nom demostra la importància que el nostre sector atorga als qui, com ell, dediquen cos i ànima a l’acte de crear.

Els guionistes fem precisament això. Molt probablement, no assolim les cotes de genialitat del mestre Gaudí, però podem dir, sense por a equivocar-nos, que som els responsables de l’arquitectura cinematogràfica. La trama és el nostre escaire, els personatges el nostre cartabó. Segons el nostre disseny s’aixequen les grans edificacions audiovisuals que enguany ens han fet emocionar davant la pantalla.

Seguint amb la metàfora, podríem dir que els Premis Gaudí són una meravellosa panoràmica del nostre propi skyline. Des del mar no es veuen els nostres plànols però sí en el que s’han convertit. Lluitar pel reconeixement d’aquesta feina invisible és més fàcil, sens dubte, al costat d’una acadèmia com la nostra, que des de la seva creació ha estat un referent en el seu tracte i relació amb els autors. Desitgem que així segueixi sent.

Amb arquitectura o sense i en nom de tots els guionistes, volem felicitar especialment al Carlos Marquès-Marcet i a la Clara Roquet, al Daniel Monzón i al Jorge Guerricaechevarría, al Jaime Rosales i a l’Enric Rufas i al Lluís Miñarro i al Sergi Belbel per haver dissenyat unes infraestructures que, més enllà de configurar l’skyline audiovisual, ens defineixen com a societat culturalment avançada.

Seguint el seu exemple, els creadors seguirem treballant per oferir bones històries amb la mateixa passió que demanem allò que és just: que se’ns reconegui com es reconeix la feina dels altres autors. No ens aturarà res, ni ens deixarem atropellar per cap dels tramvies que ens trobem en el camí.

Article publicat a l’especial de La Vanguàrdia sobre els VII Premis Gaudí de l’ACC

Share Button